FyzWeb  články

Závěrka

Závěrka slouží k natavení doby expozice. Většina fotoaparátů má závěrku štěrbinovou. Její hlavní součástí jsou dvě plachetky, jedna odkrývá přístup světla a druhá opět zavře. Doba expozice závisí na rychlosti první plachetky a stejnoměrnost na rovnoměrnosti pohybu obou plachetek. U starších typů se pohybují horizontálně, tedy ve směru delší strany filmu, ale dnes jsou již používány spíše vertikální závěrky, díky lepší synchronizaci s bleskem při kratších časech. Plachetky bývaly plátěné, ale dnes se dělají především kovové. Je nutno říci, že závěrka je sice důležitou součástí běžných fotoaparátů, ale u většiny digitální fotoaparátů mechanickou závěrku nenajdeme. Doba expozice se nastaví snadno, čip citlivý na světlo se zapne vždy jen na potřebnou dobu. Tento způsob je velmi výhodný pro dosažení velmi malých časů, avšak nevýhodou je, že se čip nezapne okamžitě na plný výkon. Některé digitální fotoaparáty používají kombinaci mechanické i elektronické závěrky.

Budeme-li fotografovat rychle se pohybující předmět, může díky pohybu štěrbinové závěrky dojít k deformaci obrazu. Jestliže se fotografovaný předmět pohybuje ve stejném směru jako závěrka, dochází k jeho protažení. Pohybuje-li se ve směru opačném, dochází naopak ke zkrácení (viz obr. 1 a 2).


Obr. 1 Zkrácení obrazu při pohybu proti směru závěrky



Obr. 2 Protažení obrazu při pohybu ve směru závěrky



Obr. 3 Pohled dovnitř fotoaparátu


Popíši, jak takový mechanizmus závěrky vlastně může vypadat (viz obr. 3 a 4). Při natahování se otáčí ozubený váleček, který posouvá film na další políčko a navíjí ho na jiný váleček. Pomocí ozubeného kola se otáčení z ozubeného válečku přenáší na další váleček, na který se navíjí plachetka závěrky. Na válečky (4), které jsou na společné ose (13), se navíjí pásky (3), které přitahují další plachetku (1). Při stisknutí spouště je ozubené kolo odtaženo od ozubeného válečku a tím jsou uvolněny válečky (4), na kterých jsou navinuty pásky přitahující plachetku (1). Ta se teï může navíjet na další válec (2). Současně s válečky se otáčí také časovací kroužek (9), na kterém je pomocí kolíku (10) nastavena expoziční doba. Na časovém kroužku (9) je ještě jeden kolík (11), který se otáčením dostane do polohy, kdy odtlačí západku (12). Ta zabraòuje otáčení válečku (6), na kterém je druhá plachetka (5). Ta se teï uvolní a navíjí se na jiný váleček (7), kam je tažena pomocí pásků (8).


Obr. 1. 37 Mechanická závěrka [11]