FyzWeb  články
Léto mezi hvězdami – Astronomická expedice v Úpici2011-03-03 

Chtěli byste strávit letní měsíce ve společnosti Toma Cruise? Nebo si dát šachovou partičku s Bradem Pittem? Tak s tím vám nepomůžeme. Pokud ale obracíte hlavu směrem vzhůru jakmile padne tma a tají se vám dech nad hvězdnou oblohou a hledáte, kdeže by mohl být ten Velký vůz, čtěte dál.

V podkrkonošském městečku Úpice se i letos koná letní astronomická expedice. I vy můžete v období od 22. 7. do 7. 8. 2011 rozbalit svůj stan na pozemku hvězdárny v Úpici a začít se s naší pomocí seznamovat s noční oblohou (a se základy pozorovaní). A že nepoznáte ani polárku? Nenechte se zastrašit, expedice je určená pro každého ve věku 15-25 let, kdo má zájem o astronomii a chce se něco nového naučit.

A cože vás tam bude čekat? Přes den probíhají odborné přednášky jejichž cílem je seznámit vás jak s úplnými základy tak i se zajímavějšími astronomickými tématy. Nové znalosti pak můžete využít při nočním pozorování zapůjčenými dalekohledy, které obvykle trvá do půl třetí. Nemusíte se ale bát, že byste se nevyspali, budíček bývá až kolem desáté hodiny.

Zkušenější pozorovatelé si pak můžou vybrat okruh zájmu, kterým se budou na expedici zabývat: klasická či digitální astrofotografie, pozorování Měsíce, CCD kamera, apod. V druhé půlce expedice probíhají přednášky v podání známých osobností na poli astronomie (Petr Kulhánek, Jiří Grygar, Vladimír Karas, ...). Další denní zábavou jsou různé experimenty a nechybí ani denní pozorování Slunce. Svůj volný čas pak můžete trávit zábavami jako koupání, volejbal nebo ping-pong.

Ubytovaní budete na pozemku hvězdárny, nutné je však mít vlastní stan. Zajištěna jsou 4 jídla denně, včetně půlnočky během pozorování. Hvězdárna má sociální zázemí, přednáškovou místnost s dvěma počítači a wi-fi. A to vše letos jen za 3 300 Kč.

Hlavním pořadatelem expedice je Hvězdárna v Úpici, spolupořadateli jsou Hvězdárna a planetárium v Brně, společnost Amatérská prohlídka oblohy, Sdružení pro podporu astronomických pozorovaní a Východočeská pobočka České astronomické společnosti. Program zajišťuje skupina vedoucích, tvořená zejména studenty vysokých škol přírodovědného zaměření.

Zaujali jsme vás? Tak pojďte i vy strávit léto mezi hvězdami! Více informací naleznete na stránce http://expedice.astronomie.cz/

Za tým organizátorů Martin Rybář, ÚČJF MFF UK